obálka: Kapitál v 21. storočí

Kapitál v 21. storočí (2015)

Autor: Piketty Thomas
Vydavateľstvo: Ikar
Bežná cena knihy: 39,90 €
Naša cena: 37,91 
  (zľava 5 %)

Vypredané


Informácie o knihe

Rozsiahle dielo francúzskeho profesora ekonómie kritizuje čoraz väčšiu majetkovú nerovnosť vo svete a vidí v nej jedno z najväčších nebezpečenstiev, ohrozujúcich rovnako demokraciu ako aj ekonomiku. Kniha je oslavovaná aj zatracovaná, pracoval na nej 15 rokov, analyzuje mimoriadne rozsiahly súbor historických a porovnávacích údajov zahŕňajúcich tri storočia a dvadsiatku štátov a snaží sa odhaliť kľúčové ekonomické a sociálne vzorce.

Aká dynamika poháňa akumuláciu a distribúciu kapitálu? Otázky týkajúce sa dlhodobého vývoja nerovnosti, koncentrácie majetku a vyhliadok na hospodársky rast ležia v samom srdci politickej ekonómie. Uspokojujúce odpovede sa však hľadajú ťažko a často sa opierajú skôr o teoretické špekulácie než o fakty.

Piketty dokazuje, že hospodársky rast a šírenie vzdelanosti v modernej ére nám umožnili vyhnúť sa spoločenskej nerovnosti v apokalyptickom meradle predpovedanom Karlom Marxom. Nepozmenili sme však základnú štruktúru kapitalizmu a nerovnosti do takej miery, ako sme predpokladali v optimistických desaťročiach po druhej svetovej vojne.

Dnes hrozí, že základná hnacia sila nerovnosti – teda smerovanie k tomu, aby výnosová miera kapitálu prekračovala mieru rastu ekonomiky – povedie k extrémnej koncentrácii kapitálu a rozvratu demokratických hodnôt, na ktorých stojí dnešná spoločnosť. Ekonomické trendy však nie sú Božia vôľa. Piketty tvrdí, že vďaka politickým zásahom sa už v minulosti podarilo potlačiť nebezpečné nerovnosti a môže k tomu dôjsť znova.

Kapitál v 21. storočí je pozoruhodné a originálne vedecké dielo, ktoré môže zmeniť náš pohľad na dejiny ekonomiky a konfrontuje nás s neveselými vyhliadkami dnešnej spoločnosti.Jeho zistenia sú také zásadné, že pravdepodobne ovplyvnia všetky budúce úvahy o bohatstve a nerovnosti.



Podrobnosti

  • Počet strán: 752
  • Formát: 145 × 227 mm
  • Váha: 1352 g
  • Väzba: pevná
  • ISBN: 978-80-551-4248-7
  • Rok vydania: 2015
  • EAN: 9788055142487