obálka: Básne SK/CZ, XXIII. ročník

Básne SK/CZ, XXIII. ročník (2023)

Autor: kolektív autorov
Vydavateľstvo: Brak
Bežná cena knihy: 7,00 €
Naša cena: 6,65 
  (zľava 5 %)

máme posledný kus, posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Zborník ocenených príspevkov 13. ročníka najväčšej československej básnickej súťaže Básne SK/CZ 2023 prináša šesť poetických cyklov. Z takmer 800 prihlásených príspevkov vybrala porota päť prémií a hlavnú cenu, ktorú tento rok získala česká poetka Ivana Kašpárková. Už tradične predstavuje poetickú sondu: správu o aktuálnych pohyboch, témach, postupoch a tendenciách, ktorými nová slovenská a česká poézia práve začína žiť.

Porota v zložení Eva Luka (poetka a japanologička), Anna Štičková (poetka a kultúrna manažérka), Juliana Sokolová (poetka a filozofka) a Jan Škrob (básnik a prekladateľ) sa rozhodla udeliť hlavnú cenu a päť prémií: Hlavná cena: Pozice rukou - Ivana Kašpárková Prémie: rok růží - rún korstmos Beaufortova stupnica sily vetra - Jana Micenková kapesní atlas rostlin - Lucie Kubalíková Tichá místa - Erubescit Drôtovanie pre začiatočníčky - M. H. Berk

Pozice rukou


Na balet myslím vždy v počátečním období měsíčního cyklu. Zabydluji se v denních záznamech. Stavím si z nich pokoj mysli, v němž poslouchám dialog svých rukou. Když mlčí o vrozených dispozicích, dělám, že neslyším.


Stěny kuchyně se ohýbají pod náporem příbuzenstva, jejich tětiva spojuje dětství se stářím, praská jako svíce na dortu. Sfoukávám je počtrnácté v životě a přeji si pravidla a omezení bez pravidel a omezení, pravidelný přísun mezních situací a pevnou vůli vyloučenou ze slabin, v nichž průsečnice protíná to tehdejší já s dnešním – aby číslo čtrnáct znamenalo víc než dávno překročenou hranici.



Podrobnosti

  • Počet strán: 112
  • Formát: 105 × 160 mm
  • Väzba: brožovaná
  • Rok vydania: 2023
  • Jazyk: český, slovenský
  • EAN: 9788089921614