obálka: Katastrálny zákon. Komentár

Katastrálny zákon. Komentár (2019)

Autor: Dračová Jana
Vydavateľstvo: Eurokódex
Bežná cena knihy: 27,50 €
Naša cena: 26,13 
  (zľava 5 %)

Vypredané


Informácie o knihe

Komentár k Zákonu o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (Katastrálny zákon), vychádza v edícii Komentárov vydavateľstva EUROKÓDEX.

Aktuálnosť spracovanej témy je podčiarknutá prijatím pomerne rozsiahlych legislatívnych zmien. Dochádza k zmenám v zapisovaní stavieb, nových stavieb, k zmenám v katastrálnom konaní. Podrobnejšie sa upravili elektronické podania, novinky sa nachádzajú aj v konaní o oprave chyby v kontexte skúmania naliehavého právneho záujmu. Neustálym až ústavnoprávnym problémom je aj duplicita vlastníctva a možnosť riešenia duplicity vlastníctva opravou chyby. Zmeny nastávajú aj v evidencii cien nehnuteľností, v poskytovaní údajov z katastra.

Uvedené dielo prináša aj praktické návody, zápis poznámok, názory ÚGKK SR na aplikáciu novely a vývoj rozhodovacej činnosti v zápisoch vecných práv, najnovšia judikatúra v tejto oblasti.

Pre výklad a správnu aplikáciu jednotlivých ustanovení je dôležité to, že sú pri nich uvedené aj zásadné judikáty predovšetkým všeobecných súdov SR, ale aj Ústavného súdu SR, ako aj rozhodnutia súdov.

V rámci výkladov poukazujú autori aj na množstvo súvisiacich právnych predpisov, čo je často zdrojom cenných informácii a pomôckou pre štúdium problematiky. Vzhľadom na nové procesné predpisy, čitateľ ocení aj prepojenie a súvislosti s týmito procesnými predpismi. Autori ponúkajú čitateľovi aj príklady z praxe kde je rozdielna rozhodovacia prax.

Autorkou komentára je JUDr. Jana Dráčová advokátka, špecializujúca sa na pozemkové právo, ktorá ako bývalá pracovníčka ÚGKK SR má bohaté teoretické ale i praktické skúsenosti s pozemkovým právom. Spoluautorom je JUDr. Andrej Polák, ktorý sa počas svojej profesnej kariéry nepretržite venuje problematike pozemkového práva, má praktické skúsenosti na katastrálnom úrade, aj ako vedúci právneho odboru.



Podrobnosti

  • Počet strán: 205
  • Formát: 176 × 250 mm
  • Väzba: pevná
  • ISBN: 978-80-8155-084-3
  • Rok vydania: 2019
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788081550843