obálka: Odpočítavanie 1945

Odpočítavanie 1945 (2022)

Autor: Chris Wallace, Mitch Weiss
Vydavateľstvo: Ikar
Bežná cena knihy: 15,90 €
Naša cena: 15,11 
  (zľava 5 %)

máme posledný kus, posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

  1. apríl 1945. Po rokoch krvavých konfliktov v Európe a v Tichomorí zaskočí Spojené štáty správa o úmrtí prezidenta Franklina D. Roosevelta. Novozvolený Harry Truman sa okamžite po nástupe do funkcie dozvedá o prísne tajnom vojenskom Projekte Manhattann, zameranom na vývoj prvej atómovej bomby na svete. V nasledujúcich týždňoch je postavený pred historické rozhodnutie. Má vydať rozkaz na zhodenie atómovej bomby a ukončiť vyčerpávajúcu vojnu?

Román Odpočítavanie 1945 ponúka rekonštrukciu udalostí a okolností, ktoré napokon viedli k nepredstaviteľnej skaze. Približuje zmýšľanie kľúčových osobností, ktoré sa podieľali na zostrojení zbrane, pričom každá z iných dôvodov. Legendárneho Alberta Einsteina, ktorý napokon označil svoju hlasnú podporu atómovej bomby za „najväčšiu chybu v živote“; popredného výskumníka Roberta Oppenheimera a sovietskych špiónov, ktorí potajomky prenikli do jeho tímu; súťaživých pilotov vybraných na zhodenie bomby a mnohých ďalších.

Poskytuje nám však aj svedectvo bežných amerických a japonských civilistov v čase vojny, zástupov robotníkov a robotníčok, ktorí ani len netušili, na čom sa podieľajú. Zaznamenáva osud „kalutronových dievčat“, ako bola Ruth Sissonová zo štátu Tennessee, či desaťročná obyvateľka Hirošimy Hideko Tamurová, ktorá prežila v epicentre výbuchu a dodnes žije v USA. Odpočítavanie 1945 energicky, inteligentne a s ľudskosťou podáva definitívny výklad o jednom z okamihov s najväčšími následkami v histórii.



Podrobnosti

  • Počet strán: 328
  • Formát: 145 × 225 mm
  • Váha: 500 g
  • Väzba: pevná
  • Rok vydania: 2022
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788055180045