obálka: Občianska náuka, náuka o spoločnosti

Občianska náuka, náuka o spoločnosti (2010)

Autor: kolektív autorov
Vydavateľstvo: Enigma
Bežná cena knihy: 5,61 €
Naša cena: 5,33 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Príprava na maturitnú skúšku z náuky o spoločnosti.

O B S A H:

PSYCHOLÓGIA

  1. ZÁKLADY VŠEOBECNEJ PSYCHOLÓGIE 1. Psychológia - veda o človeku 1. Historické aspekty definovania psychológie, základné kategórie psychológie. 2. Psychika človeka a spôsoby jej spoznávania. 3. Vývin psychiky, úloha dedičnosti a prostredia. 4. Systém psychologických disciplín. 2. Prejavy psychiky človeka 1. Kognitívne (poznávacie) psychické procesy. 2. Inteligencia a tvorivosť. 3. Dynamika psychiky. 3. Psychické zdravie 1. Záťaž a stres. 2. Frustrácia, deprivácia. 3. Mentálna hygiena. 4. Praktické využite psychologických poznatkov 1. Psychodiagnostika. 2. Psychologické poradenstvo. 3. Psychoterapia. 4. Praktická aplikácia typológií osobnosti.
  2. ZÁKLADY SOCIÁLNEJ PSYCHOLÓGIE 1. Jednotlivec a skupina 1. Socializácia, personalizácia a sociálne učenie. 2. Sociálne kompetencie osobnosti, pozícia, rola, status. 3. Sociálne prostredie - malé a veľké sociálne skupiny. 2. Sociálny vplyv 1. Typy sociálneho vplyvu v MSS. 2. Postoje a ich zmena. 3. Sociálne normy a očakávania skupiny. 4. Úloha informácií, emócií a sociálnych potrieb jednotlivca v podmienkach sociálneho vplyvu. 3. Sociálna interakcia 1. Sociálne poznávanie. 2. Sociálna komunikácia. 3. Sociálne správanie.

ETIKA

I. Morálka ako spoločenský jav, jej vznik,vývoj a poslanie v spoločnosti. II. Základné ľudské hodnoty vo vzťahu k spoločenským normám. III. Medzinárodné vzťahy v spoločnosti. IV. Morálne problémy súčasného človeka. V. Profesijná etika.

FILOZOFIA

  1. SYSTÉMOVÁ FILOZOFIA 1. Vznik, podstata a štruktúra filozofie 1. Povaha predfilozofického myslenia. 2. Vznik filozofie. 3. Filozofia a duchovný život spoločnosti. 4. Štruktúra filozofie. 2. Ontologický rozmer filozofie 1. Podstata ontológie. 2. Vývoj ontologického učenia. 3. Gnozeologický rozmer filozofie 1. Podstata gnozeológie. 2. Vývoj gnozeologického učenia. 4. Antropologický rozmer filozofie 1. Špeciálnovedné a filozofické ponímanie antropológie. 2. Vývoj filozofickej antropológie. 5. Filozofia a spoločnosť VI. Filozofia a náboženstvo 1. Náboženstvo a vývoj spoločnosti. 2. Charakteristika hlavných náboženstiev.
  2. DEJINY FILOZOFIE
    1. Antická filozofia. 2. Stredoveká a renesančná filozofia. 3. Klasická novoveká filozofia. 4. Poklasická filozofia 19. storočia. 5. Filozofia 20. storočia. 6. Vývin filozofického myslenia na Slovensku. Krátky filozofický slovník.

POLITOLÓGIA

  1. Politológia ako veda. 2. Právny štát - základ občianskej spoločnosti. 3. Ľudské práva a slobody v živote spoločnosti. 4. Demokracia a princípy jej uplatňovania v právnom štáte. 5. Voľby a volebné systémy. 6. Politické systémy a strany. 7. Národ amenšiny v politike. 8. Medzinárodné vzťahy a zahraničná politika. 9. Ochrana spotrebiteľa a spotrebiteľská politika.

SOCIOLÓGIA

  1. Sociológia - veda o spoločnosti
    1. Podmienky vzniku sociológie ako vednej disciplíny i ako praktického poznania o spoločnosti. 2. Štruktúra a funkcie sociológie.
  2. Spoločnosť ako zložitý systém ľudí, inštitúcií a vzťahov
    1. Človek ako individuálna osobnosť a sociálna bytosť. 2. Socializácia ako proces interiorizácie základných hodnôt, noriem a meradiel kultúry v osobnosti. 3. Sociálna pozícia. 4. Sociálny status. 5. Sociálna rola. 6. Sociálny vzťah a interakcia. 7. Spoločnosť ako sociálny systém so zložito diferencovanou štruktúrou. 8. Sociálna stratifikácia. 9. Typy spoločností. 10. Spoločenská zmena.
  3. Život v pospolitostiach a v súkromí
    1. Charakteristika sociálnej skupiny. 2. Povaha prirodzených skupín. 3. Rodina ako sociálna skupina. 4. Spoločenstvá detí a mládeže. 5. Autorita a vodcovstvo v neformálnych skupinách. 6. Žena v spoločnosti. 7. Komunita, obec, susedstvo a regionálne celky. 8. Národné spoločenstvo a problémy jeho integrity.
  4. Sociologický výskum


Podrobnosti

  • Počet strán: 278
  • Formát: 145 × 210 mm
  • Väzba: brožovaná
  • ISBN: 808-54-7171-X-
  • Rok vydania: 2010
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788085471717