obálka: Rozprávky, Ruslan a Ľudmila

Rozprávky, Ruslan a Ľudmila (2019)

Autor: Puškin Alexander Sergejevič
Vydavateľstvo: Nitrava
Bežná cena knihy: 36,90 €
Naša cena: 35,06 
  (zľava 5 %)

posielame do 5-21 dní v závislosti od dostupnosti u dodávateľa


Informácie o knihe

Krásna dvojjazyčná kniha pri príležitosti 220. výročia narodenia Alexandra Sergejeviča Puškina

Diela tohto geniálneho ruského básnika a spisovateľa sú na Slovensku dostatočne známe a obľúbené. Preto predkladáme dvojjazyčnú, slovensko-ruskú verziu jeho Rozprávok a poémy Ruslan a Ľudmila. Knihu je rozdelená na tri časti:

V prvej časti nájdete päť národných ruských rozprávok zaodetých do neopakovateľnej básnickej reči Puškina, nazývaného aj „slnkom ruskej poézie“. Je to reč ruského ľudu, ktorú Puškin počúval za dlhých zimných večerov od svojej pestúnky Ariny Rodionovny Matvejevovej z dedinky Michajlovskoje, kde spisovateľ pôsobil počas svojho vyhnanstva.
Druhá časť knihy začína tajomným predspevom k rozprávkovej poéme Ruslan a Ľudmila - „Pri Lukomorí dub zelený“, kde - ako autor píše, je „...ruský duch...a...vôňa Rusi!“. V samotnej poéme, ktorá nasleduje hneď po predspeve, sa pred čitateľom zjavujú poetické obrazy ruských bylín, prírody a dávnej minulosti Ruska, inšpirované ľudovou poéziou a folklórom.
Do tretej časti knihy sú zaradené doteraz nepreložené diela Puškina, a to nedokončená báseň „Cár uvidel pred sebou“, „Rozprávka o medvedici“ a básnická rozprávková balada „Pieseň o prorockom Olegovi“. Okrem toho sa v tretej časti nachádza zdramatizovaná podoba diela „Rozprávka o cárovi Saltánovi“, ktorú autor prekladu pôvodne spracoval ako hru pre bábkové divadlo. Tento preklad môžete vnímať ako básnickú skladbu, ktorá sa chce prihovoriť najmä slovenskému čitateľovi. Preto sú uvedené diela v tretej časti knihy ponúknuté v dvoch verziách, ako hovorí jeden z autorov prekladu „vernej“ a „peknej“.

Ďalšou „pridanou hodnotou“ knihy sú unikátne grafické diela významných ruských výtvarníkov ako je napríklad V.M. Vasnecov, I.J. Bilibin alebo V.A. Milaševskij, ktoré sme mohli použiť vďaka spolupráci a láskavému dovoleniu Štátneho múzea A. S. Puškina v Moskve.

Kniha A. S. Puškina „Rozprávky“ a poéma „Ruslan a Ľudmila“ je určená pre široké čitateľské publikum, od najmladšieho čitateľa až po toho so striebornými vlasmi. Každá generácia si tam nájde to svoje - zábavu, poučenie a predovšetkým nevyčerpateľnú studnicu starej múdrosti a poznania našich predkov.



Podrobnosti

  • Počet strán: 250
  • Formát: 210 × 300 mm
  • Váha: 1250 g
  • Väzba: pevná
  • Rok vydania: 2019
  • Jazyk: ruský, slovenský
  • EAN: 9788089869138