obálka: Na ceste k poznaniu

Na ceste k poznaniu (2021)

Autor: Kováč Dušan, Michela Miroslav
Vydavateľstvo: HADART
Bežná cena knihy: 9,90 €
Naša cena: 9,41 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Kniha Na ceste k poznaniu odhaľuje kľúčové momenty zo života Dušana Kováča, jedného z najvýznamnejších slovenských historikov. Cez rozhovor s Miroslavom Michelom sa čitateľ vydá na poznávaciu cestu naprieč slovenským dejepisectvom - od jeho skľučujúceho zovretia dogmami marxizmu-leninizmu až po úspešné etablovanie na medzinárodnej scéne. Tejto premene vďačíme do veľkej miery práve Dušanovi Kováčovi.

Na ceste k poznaniu však nie je len o pomalom, no húževnatom dobiehaní svetovej historiografie. Je o zodpovednosti, ktorú so sebou priniesli funkcie riaditeľa Historického ústavu Slovenskej akadémie vied, predsedu Slovenského komitétu historikov, predsedu Slovenskej historickej spoločnosti či vedeckého sekretára predsedníctva Slovenskej akadémie vied. Nepovšimnuté neostali ani súkromný život, záľuby, šport, humor či inšpirácie pri písaní krásnej literatúry.

O autoroch:

Dušan Kováč (1942) je významný slovenský historik a spisovateľ. Pôsobil ako riaditeľ Historického ústavu SAV, kde momentálne pracuje ako vedecký pracovník. Bol členom predsedníctva SAV a predsedom Slovenského národného komitétu historikov. Vo svojom výskume sa venuje slovenským a stredoeurópskym dejinám 19. a prvej polovice 20. storočia. Medzi jeho najvýznamnejšie práce patria Dejiny Slovenska (1998) či Slovensko v 20. storočí, I. zväzok (2004). Je autorom a spoluautorom množstva vedeckých a popularizačných prác vydaných na Slovensku i v zahraničí. Aktívne sa zapája do intelektuálneho a kultúrneho života Slovenska. Publikoval básne a prózu, píše rozhlasové hry, poviedky a eseje.

Miroslav Michela (1978) je historik, ktorý od roku 2002 pôsobí na Historickom ústave SAV a od roku 2009 aj na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Vo svojom výskume sa venuje predovšetkým problematike nacionalizmu, politikám pamäti a dejinám rôznych alternatívnych hnutí v 20. storočí. S Dušanom Kováčom ho spája aj to, že sa obaja dlhodobo zaujímajú o problematiku slovenskej historiografie. Michela je autorom viacerých knižných publikácií a desiatok odborných článkov publikovaných doma aj v zahraničí. Vo vydavateľstve HADART Publishing mu vyšla kniha rozhovorov s Ivanom Kamencom Rozhovor s dejinami.



Podrobnosti

  • Počet strán: 232
  • Formát: 128 × 190 mm
  • Väzba: brožovaná
  • ISBN: 978-80-99941-28-2
  • Rok vydania: 2021
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788099941282