obálka: Revolúcia pracovného času

Revolúcia pracovného času (2021)

Autor: Košč Ján Mária
Vydavateľstvo: Equilibria
Bežná cena knihy: 19,90 €
Naša cena: 18,91 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

O Slovákoch sa hovorí, že sú srdeční, priateľskí a – pracovití.

Položili ste si už otázku, ako veľmi? Pracujú Slováci málo alebo veľa? A ako súvisí produktivita ich práce s odpracovanými hodinami? Môžeme si dovoliť skracovať pracovný čas bez znižovania miezd? Ako to naozaj s našou pracovitosťou je a prečo máme o slovenských zamestnancoch a zamestnávateľoch celkom mylné predstavy? Vďaka tejto knihe sa namiesto mýtov dozviete reálne fakty.

Skracovaním pracovného času sa Slovensko zaoberá už dlho, a aj preto o ňom koluje toľko mýtov. Zamestnancov strašia znižovaním miezd, zamestnávateľov zasa nedostatkom zamestnancov a krachovaním firiem. Z každej strany počujete námietky o počte dní dovolenky či nemocenskej, ktoré majú dokázať, že Slováci už dnes pracujú málo. Tieto tvrdenia sú však zavádzajúce a nepravdivé.

Sociálno-ekonomický analytik Ján Košč túto problematiku spracoval a vsadil aj do medzinárodného kontextu. Revolúcia pracovného času ponúka nielen popis aktuálneho legislatívneho nastavenia pracovného času, ale aj jeho historický vývoj.

V knihe okrem iného nájdete odpoveď na otázku, kedy sa z workoholizmu stala civilizačná choroba a dozviete sa o experimentoch so skracovaním pracovného času, ktoré vedú k vyššej produktivite, menšej chybovosti, lepšiemu zdraviu i k zmierňovaniu klimatických zmien.

Mgr. Ján Košč (1974) je sociálno-ekonomický analytik, aktivista a odborár, venujúci sa pracovnému prostrediu. Je zakladateľom občianskeho združenia Pracujúca chudoba a šéfom neformálneho združenia Asociácia sociálno-ekonomických analytikov.

Je autorom a spoluautorom viacerých odborných publikácií, ako napríklad:

„Mýty a fakty o daňovo-odvodovom zaťažení na Slovensku“

„Mýty a fakty o vplyvoch zvyšovania minimálnej mzdy“

„Slovenské skúsenosti s neoliberalizmom“

„Budúcnosť pracovného trhu na Slovensku v kontexte demografických zmien a priemyslu 4.0“

„Solidárne, ekologické a moderné Slovensko. Sociálno-demokratická alternatíva sociálno-ekonomickej transformácie v novom viacročnom finančnom rámci Európskej únie“

„Urobili sme všetko? Pomôže nám už len dovoz pracovnej sily zo zahraničia?“.



Podrobnosti

  • Počet strán: 170
  • Formát: 165 × 236 mm
  • Váha: 471 g
  • Väzba: pevná
  • ISBN: 978-80-8143-288-0
  • Rok vydania: 2021
  • EAN: 9788081432880