obálka: Ruská pätka

Ruská pätka (2021)

Autor: Keith Gave
Vydavateľstvo: TIMY Partners s.r.o.
Bežná cena knihy: 15,99 €
Naša cena: 15,19 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Keď klub Detroit Red Wings po dvadsaťročnej mizérii začal začiatkom 90. rokov minulého storočia kriesiť hokej v americkom meste motorov znovu k životu, jeho predstavitelia i majiteľ vedeli, že jeden z najvýdatnejších prameňov talentovaných hokejistov je za železnou oponou. V Rusku. Vtedy ešte v Sovietskom zväze.

Nebolo žiadnym tajomstvom, že ruskí hokejisti chcú hrať v NHL. Tí najlepší z národného mužstva, ako aj tí najtalentovanejší z novej generácie. Len nikto nemal odvahu to nejako zorganizovať. Inými slovami: zorganizovať ich útek. Vtedy sa na scéne objavuje autor tejto knihy, novinár Keith Gave. Na požiadanie klubu sa stáva prvým poslom, ktorý informuje ruských hokejistov, že Red Wings urobia všetko pre to, aby ich dostali do Ameriky.

Čitateľ nájde v knihe množstvo detailov a zákulisných informácií tohto dramatického príbehu, o ktorých verejnosť doposiaľ nevedela. Je to svedectvo z prvej ruky od človeka, ktorý bol pri tom od prvej chvíle draftu prvých dvoch ruských hokejistov v roku 1989 až do okamihu, keď Ruská päťka zodvihla v roku 1997 nad hlavu Stanleyho pohár. A bol prítomný aj na ich čestnom kole s Pohárom na Červenom námestí v Moskve.

Ruská päťka - čiže hokejisti Sergej Fiodorov, Viačeslav Fetisov, Vladimír Konstantinov, Viačeslav Kozlov a Igor Larionov - urobila pre vzájomné vzťahy medzi Ruskom a USA viac ako diplomati za celé predchádzajúce desaťročia. Ich podiel na uvoľnení napätia medzi oboma veľkými národmi je nezmazateľný. Nejde len o športovú knihu, ale v mnohých významoch - a možno najmä - o knihu vypovedajúcu prostredníctvom dramatického príbehu zo športového prostredia o atmosfére ideologicky znepriateleného sveta v druhej polovici 20. storočia a jej vplyve na ľudské osudy.



Podrobnosti

  • Počet strán: 320
  • Formát: 155 × 233 mm
  • Váha: 576 g
  • Väzba: pevná
  • ISBN: 978-80-8199-029-8
  • Rok vydania: 2021
  • EAN: 9788081990298