obálka: Nezabudnuteľní

Nezabudnuteľní (2021)

Autor: Lídia Jorge
Vydavateľstvo: Portugalský inštitút
Bežná cena knihy: 14,85 €
Naša cena: 14,11 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Reportérka Ana Maria dostane ponuku, aby prerušila kariéru vojnovej korešpondentky, vrátila sa do rodnej krajiny a zozbierala materiál na dokument, ktorý priblíži výnimočný deň portugalských dejín Klinčekovú revolúciu. S dvoma bývalými spolužiakmi z fakulty navštevuje aktérov a očitých svedkov tohto nekrvavého prevratu, objavuje ich najkrajšie spomienky, ale i trpké sklamania a dezilúzie, ktoré priniesol čas. Preniká k mýtom kolektívnej minulosti, odhaľuje, aká zložitá a ťažká môže byť cesta k demokracii, a zároveň podniká aj veľmi osobnú cestu späť k svojmu otcovi a koreňom, ktoré zavrhla.

,,Román Nezabudnuteľní nie je ani zďaleka len pripomenutím historického okamihu, portugalskej revolúcie z roku 1974, ale živou úvahou nad slobodou, vzdorom a nádejou. V knihe nájdeme skepsu aj odhodlanie, pochybnosti aj zápalisté úsilie, ale predovšetkým celkom prirodzenú nedokonalosť spoločnosti, ktorá nemôže ostať spútaná ľahostajnosťou, no ani utópiou.,, Guilherme d'Oliveira Martins

O AUTORKE Lídia Jorge sa narodila v roku 1946 v Boliqueime v portugalskom Algarve. Vo svojich dielach neraz na rozličných úrovniach uvažuje o zmenách v portugalskej spoločnosti pred revolúciou a po nej, pričom sa zameriava predovšetkým na vnútorné pocity žien a inšpiráciou je pre ňu i rodné Algarve. Jej diela sú preložené do vyše dvadsiatich jazykov.

Preklad a vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



Podrobnosti

  • Počet strán: 282
  • Väzba: pevná
  • Rok vydania: 2021
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788099967060