obálka: Úraz

Úraz (2022)

Autor: Mikael Ross
Vydavateľstvo: Absynt
Bežná cena knihy: 19,90 €
Naša cena: 18,91 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Noel má svoju mamku a svoj domov. To je jeho VŠETKO. A tak mu vôbec nevadí, že svet je veľké cudzie miesto, ktoré obývajú samé cudzie bytosti. No zrazu o to svoje „všetko“ príde...

Spôsobil to mamkin úraz. Pád? Možno... Veľa krvi? Áno... A navyše kóma. To sa nesmie diať! V Noelovom živote sa zrazu všetko zmení. Zo sekundy na sekundu. Nie je tu viac jeho matka, ani jeho domov a tak sa chlapec po prvý raz vo svojom živote musí o seba postarať sám. Zvládne to! Musí to zvládnuť!

Lenže príde chlapík s fúzami a povie mu, že v žiadnom prípade nemôže zostať sám a odvezie ho do dedinky Neuerkerode v Dolnom Sasku, ktorá na prvý pohľad nie je ničím výnimočná. Až na to, že už celé desaťročia sa v nej o všetko starajú ľudia s mentálnym postihnutím. A teraz medzi nich patrí aj Noel. Krehký grafický román Úraz nám s nezvyčajnou krásou, hĺbkou, ale aj živelným a duchaplným humorom predstavuje život mladého chlapca s mentálnym postihnutím, ktorý sa riadením osudu dostal na celkom neznáme miesto. Chcel by byť so svojou mamkou. Chcel by s ňou ísť na koncert AC/DC. No ocitol sa tu a okolo hlavy mu víria neodbytné otázky. Komu môže veriť? Na koho sa má spoľahnúť? A čo to vlastne znamená zamilovať sa?

Mikael Ross navštevoval Neuerkerode dva roky, počas ktorých nasával atmosféru tohto miesta a spoznával jeho tajných hrdinov. Aj preto sa mu podarilo vytvoriť autentický a hlboký príbeh, ktorý bez pátosu približuje, čo znamená život s mentálnym postihnutím. Jeho kniha je však zároveň aj poctou láske, priateľstvu i čistokrvnej ľudskosti.

Grafický román Úraz Mikaela Rossa získal cenu Max und Moritz pre najlepší nemecký komiks.


Zaradené v


Podrobnosti

  • Počet strán: 128
  • Formát: 240 × 300 mm
  • Váha: 980 g
  • Väzba: pevná
  • Rok vydania: 2022
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788082033420