obálka: Zabudnuté národy starovekého sveta

Zabudnuté národy starovekého sveta (2022)

Autor: Matyszak Philip
Vydavateľstvo: IKAR, a.s.
Bežná cena knihy: 24,90 €
Naša cena: 23,66 
  (zľava 5 %)

máme posledný kus, posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Pôsobivý príbeh o presídľovaní a mocenských súbojoch, vyskladaný z roztrúsených dielikov mýtov, legiend a archeológie.

Kto boli Filištínci? Ako došlo k únosu Sabiniek? Žijú ešte medzi nami Samaritáni? Kto bol kráľ Midas a ako vznikol gordický uzol? Viete vymenovať stratené kmene Izraela? Správali sa Vandali skutočne vandalsky? Prečo Ježiš hovoril po aramejsky? Ako sa zrodilo Pyrrhovo víťazstvo?

Odpovede na tieto otázky nájdete v bohato ilustrovanej knihe plnej živých príbehov o menej známych národoch a migrujúcich kmeňoch, ktoré veľkou mierou prispeli k našej dnešnej identite. Autor vás prevedie ich dejinami od počiatkov civilizácie za čias Sargona Akkadského až po barbarské vpády na sklonku Rímskej ríše.

Okrem Grékov, Rimanov či Hebrejov antických a biblických čias kládla základy našej civilizácie aj pestrá zmes iných národov. Philip Matyszak týmto kultúram a ich predstaviteľom vdychuje život a približuje čitateľovi dynamickú masu rôznorodého obyvateľstva starovekého Blízkeho východu, Stredomoria a Európy. Autor sa vydáva na cestu za 40 zabudnutými národmi, ich veľkými víťazstvami aj prehrami a zamýšľa sa nad ich významom pre súčasnosť – či už v oblasti umenia, kultúry, alebo jazyka.

Tieto erudované a pútavo písané dejiny predstavujú výborný úvod do problematiky pre moderného čitateľa. Obsahujú množstvo prekvapujúcich informácií, fascinujúcich príbehov, podrobných máp a nádherných ilustrácií artefaktov či miest. Kniha Zabudnuté národy starovekého sveta ponúka nový pohľad na významné civilizácie, ktoré postupom času nezaslúžene upadli do zabudnutia.

Philip Matyszak má doktorát z rímskych dejín na St John’s College v Oxforde. Je autorom viacerých bestsellerov o antických civilizáciách. V slovenskom preklade vyšli jeho knihy 24 hodín v starovekom Ríme (Ancient Rome on Five Denarii a Day) a 24 hodín v starovekých Aténach (Ancient Athens on Five Drachmas a Day).

Z anglického originálu preložil Ladislav Holiš.



Podrobnosti

  • Počet strán: 288
  • Formát: 180 × 246 mm
  • Váha: 885 g
  • Väzba: pevná
  • ISBN: 978-80-551-8547-7
  • Rok vydania: 2022
  • EAN: 9788055185477