obálka: Zátišie

Zátišie (2023)

Autor: Winmanová Sarah
Vydavateľstvo: Tatran
Bežná cena knihy: 25,90 €
Naša cena: 24,61 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Podmanivá mozaika ľudských životov, ktoré spojila láska, vojna, umenie, povodeň a toskánske slnko

Je vojna, na vzdialené talianske kopce dopadajú nemecké bomby a anglická učiteľka umenia Evelyn Skinnerová pomáha miestnym pamiatkarom lokalizovať majstrovské diela z kostolov a múzeí. Pritejto misii sa zoznámi s mladým britským vojakom Ulyssesom Temperom. Napriek štyridsať ročnému vekovému rozdielu je to pre oboch nezabudnuteľné stretnutie, naplnené rozhovormi o úlohe umenia v živote a o kráse ako protipóle ľudského utrpenia.

Príbeh odvíjajúci sa až do roku 1979 je príbehom ich priateľstva, no zároveň aj príbehom skupinky kumpánov z londýnskeho pubu, ktorá sa presťahuje do Florencie: patrí sem predovšetkým Ulysses, ktorý kurióznym spôsobom zdedil dom vo Florencii a prerobil ho na úspešný penzión, jeho starnúci priateľ Cressy, dievčatko Alys a bystrý papagáj Claude recitujúci Shakespeara. Neskôr sa k nim pripojí aj klavirista Pete, majiteľ pubu Col a amatérska speváčka Peg.

Román je vyznaním lásky Florencii, klenotu talianskeho umenia, jej nespočetným umeleckýmdielam, a zároveň mapuje rozmanité podoby ľudskej lásky – romantickej, platonickej, rodičovskej,rodinnej, homosexuálnej a lesbickej, lásky k priateľom či ku komunite.

Dej Zátišia, verného svojmu názvu vo výtvarnom aj priestorovom zmysle, nenapreduje dynamicky, panuje v ňom skôr jemné opakovanie každodennej rutiny a plynutia času.

Uchvacuje najmä dokonalou ilúziou spontánnosti a atmosféry naplnenej svojráznym vtipom,komédiou mravov a dojímavou túžbou.

Nádherná próza, dokonalá neha a záblesky humoru robia zo Zátišia panoramatický portrétzachytávajúci nezabudnuteľných jedincov. Pre tieto vlastnosti sa kniha celý rok držala v rebríčkubestsellerov a získala viaceré ocenenia.

Preklad: Daniela Šinková

„Stránky Winmanovej románu prekypujú nespútaným búrlivým životom.“ SUNDAY TIMES

„Neskutočne nádherné a plné nádeje.“ JOANNA CANNONOVÁ

„Číra radosť.“ GRAHAM NORTON

„Zátišie prebúdza v človeku záľubu v cestovaní a súčasne je liekom na samotu. Táto vzácna,láskyplná kniha vás naplní vďačnosťou za to, že môžete byť jej súčasťou. Rozvíja sa pozvoľnaako sobotný večer s priateľmi a je oslavou myriady podôb lásky a rodiny.“ WASHINGTON POST

„Skvelé... Nepoznám dosť superlatívov, aby som mohol vystihnúť veľkosť a krásu tohtorománu.“ SUNDAY INDEPENDENT

„Radostná letná óda na lásku, umenie a poéziu, plná nezabudnuteľných postáv aneopakovateľnej atmosféry.“ MAIL ON SUNDAY

„Nádherný, veľkorysý príbeh o dobrých ľuďoch a spriaznených dušiach... Román plný nádeje,šťastia a ľudskosti.“ DAILY MIRROR

„Očarujúce, svieže a múdre čítanie.“ THE TIMES



Podrobnosti

  • Počet strán: 464
  • Formát: 140 × 210 mm
  • Váha: 524 g
  • Väzba: pevná
  • ISBN: 978-80-222-1443-8
  • Rok vydania: 2023
  • EAN: 9788022214438