obálka: Varga Marián - Varga a Moyzesovo kvarteto 2LP

Varga Marián - Varga a Moyzesovo kvarteto 2LP

Naša cena: 40,00 

máme posledný kus, posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Pätica hudobníkov, ktorí nahrali tento album sa pozná už od nahrávania dvojalbumu Divergencie, legendárnej skupiny Collegium Musicum. To sa písal rok 1981 a Moyzesovci sú medzi hosťami ešte uvedení ako Sláčikové kvarteto Vojtecha Magyara. Krátko na to prijali meno zakladateľa modernej slovenskej hudby, pod ktorým vystupujú dodnes.

Priateľ je ten, koho nemusíte vidieť niekoľko mesiacov a keď sa stretnete, pokračujete v načatom rozhovore. A to je tiež príbeh tohto albumu. Moyzesovo kvarteto sa v roku 2003 rozhodlo urobiť na pôde Slovenskej filharmónie koncert s Mariánom ako svojim hosťom a zahrať presne to isté ako kedysi na Divergencii – suitu P.F. (1982, 1983...).

Už tri bodky v pôvodnom názve naznačovali, že nejde o uzavreté dielo. Pôvodnú vokálnu párty Pavola Hammela prearanžoval mladý hudobník Marek Spusta pre obsadenie klavírneho kvinteta. Skladba zložená z deviatich častí dostala názov Vianočná suita a jej uvedenie skončilo obrovským úspechom.

Návrat ku klasike Varga potvrdil aj albumom Sólo in Concert po ktorom vznikol nápad nahrať celý album s Moyzesovcami.

Album sa skladá z troch častí. Prvú tvorí Vianočná suita, druhú úpravy pesničiek z celej Vargovej tvorby od debutového Zvoňte zvončeky (1969) až ​​po Solo in Concert (2003) a na konci zaznie ešte Antifona pre sólové violončelo a klavír. Najvýraznejšou zmenou je premena zvukového čarodejníka na disciplinovaného interpreta, rovnocenného partnera tímu, hrajúceho jeho vlastné skladby. Varga používa predovšetkým tradičný klavír, syntetizátorom si pomáha len minimálne, tam, kde je to naozaj potrebné.

Medzi staronovými deviatimi skladbami sú štyri, ktoré zazneli na albume Zelená pošta (1972), pieseň Možno ich z albumu Zvoňte zvončeky (1969) a Tŕňová kráľovná ktorá vyšla na albume Cyrano z predmestia. Záverečná Antifona, šiesť minútový duet s krátkym citátom zo Symfónie č.7 Sergeja Prokofjeva je najnovšou kompozíciou Mariána Vargu.

Strana A:

Vianočná suita

  1. Predohra

  2. Vianočné vlaky

  3. Musaquetes I

  4. Pochod

  5. Nebo - peklo - raj

  6. Srdce zo zrkadla

  7. Musaquetes II

  8. Kominár

  9. Záver

Strana B

  1. Žltá ľalia

  2. Z ďatelín

  3. Voda

  4. Pomôž mi

  5. Možno

Strana C

  1. Smutná ranná električka

  2. Nechtiac

  3. Tŕňová kráľovná

  4. Domáca úloha

  5. Antifona 2003


Zaradené v


Podrobnosti

  • EAN: 8588006154436