obálka: Dobrá správa o ADHD

Dobrá správa o ADHD (2024)

Autor: Anders Hansen
Vydavateľstvo: barecz & conrad books
Bežná cena knihy: 15,90 €
Naša cena: 15,11 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Ďalšia zo série dobrých správ od švédskeho psychiatra Andersa Hansena, autora bestsellerov Dobehni svoj mozog a Dobrá správa o úzkosti.

Čo je vlastne ADHD? Nuž, táto otázka je určite namieste. Je to choroba? Postihnutie? Superschopnosť? Je to niečo, čo vymysleli farmaceutické spoločnosti, aby predávali lieky? Alebo je to dôsledok toho, že sme zahltení digitálnou záplavou informácií, na ktorú náš mozog nie je stavaný?

Pri vyhľadávaní pojmu „ADHD“ na internete som našiel 64 miliónov výsledkov! A zdá sa, že na túto najznámejšiu a najkontroverznejšiu lekársku diagnózu súčasnosti existuje približne toľko isto názorov, koľko mi ukázal Google odkazov. Každý rok dostane túto diagnózu niekoľko miliónov ľudí – pred tridsiatimi rokmi však ešte ani neexistovala. Inými slovami, je ľahké nechať sa zmiasť a zahltiť všetkými tými názormi, no ja dúfam, že si s tým poradím.

Začnime od začiatku: čo je potrebné na to, aby vám diagnostikovali ADHD? V zásade ide o ťažkosti v troch oblastiach: koncentrácia, hyperaktivita a impulzivita. Myslíte si, že sa to týka vás alebo niekoho, koho poznáte? Ak áno, nie je to prekvapujúce. Všetci do určitej miery disponujeme týmito vlastnosťami a nachádzame sa na „stupnici ADHD“. Niektorí z nás majú týchto vlastností viac a sú na škále vyššie – ako napríklad ja. Iní ich nemajú takmer vôbec a sú na stupnici nízko. Malé percento ľudí má tieto črty také silné – a čo je dôležitejšie, má v dôsledku toho také závažné problémy –, že má zmysel diagnostikovať im ADHD a poskytnúť im liečbu.

Na to, aby sa psychiatrická diagnóza vôbec mohla považovať za diagnózu, musí vám v živote spôsobovať problémy. Neznamená to však, že ADHD zahŕňa iba samé komplikácie. (Skôr než sa posunieme ďalej, chcem, aby ste pochopili, že v prípade ADHD je ťažké určiť presnú hranicu. Keďže všetci máme jej väčšie či menšie črty, to, čo v knihe opisujem, sa bude týkať nielen ľudí s ADHD, ale aj mnohých iných.)

Táto kniha je o pozitívnych črtách – teda o výhodách. Prečo je vôbec potrebná takáto kniha, vari sa toho o ADHD už nepopísalo dosť? Som presvedčený o tom, že čím viac zdôrazňujeme problémy a zabúdame na pozitívne aspekty, tým väčšie je riziko, že ľuďom s ADHD spôsobíme nové problémy. Za nové problémy považujem predovšetkým zhoršené sebavedomie a pocit, že mnohé dvere v živote sú pre človeka zatvorené a že existujú veci, ktoré nezvládne urobiť.

Ak namiesto toho zdôrazníme zoznam výhod, myslím si, že výsledok môže byť opačný: zlepšené sebavedomie a pocit, že mnohé dvere sú vám otvorené. ADHD totiž znamená, že máte iný – a jedinečný – súbor nástrojov, ktorý sa musíte naučiť používať.



Podrobnosti

  • Počet strán: 196
  • Formát: 149 × 210 mm
  • Váha: 274 g
  • Väzba: brožovaná
  • ISBN: 978-80-8258-016-0
  • Rok vydania: 2024
  • EAN: 9788082580160