obálka: Šlabikár a čítanka pre 1. ročník ZŠ - Metodické poznámky

Šlabikár a čítanka pre 1. ročník ZŠ - Metodické poznámky (2007)

Metodická príručka k šlabikáru, písankám a čítanke pre 1 ročník základných škôl

Autor: Štefeková Kamila
Vydavateľstvo: Orbis Pictus
Bežná cena knihy: 8,28 €
Naša cena: 7,87 
  (zľava 5 %)

Vypredané


Informácie o knihe

Metodické poznámky k šlabikáru, písankám a čítanke sú cennou pomôckou pre každého pedagóga, ktorý chce elementárne čítanie a písanie učiť moderne, efektívne a pútavo. Zaoberajú sa problematikou nácviku čítania a písania, poskytujú pedagógom praktické rady a odporúčania, aby túto náročnú činnosť zvládli deti čo najjednoduchšie a bez zbytočného preťažovania.

Metodické návody sú plánované a podávané ako komplexná zložka práce: – so šlabikárom, ktorý je formálne rozdelený na 1. a 2. časť a obsahovo sa člení na prípravné a šlabikárové obdobie, – s písankami s predtlačou (päť písaniek od prípravného po čítankové obdobie), – s čítankou (čítankové obdobie).

V úvode metodickej príručky autorky objasňujú koncepciu šlabikára. V nej vysvetľujú charakteristiku použitej metódy nácviku čítania. Venujú sa najmä podstatným rozdielom medzi doteraz používanými metódami a tou, ktorá sa uplatňuje v tomto šlabikári. V tejto časti metodiky nájde učiteľ aj didaktické hry, ktoré možno na vyučovaní používať.

V ďalšej časti metodika vysvetľuje jednotlivé prvky šlabikára a písaniek. V názorných ukážkach učiteľ získa rýchly prehľad o stálych prvkoch, ktoré môže pravidelne využívať na hodinách. Hlavnú časť tvoria komentáre k jednotlivým stranám a cvičeniam. V úvode autorky prinášajú základnú charakteristiku prípravného obdobia a metodické základy práce. Opisujú nové prvky v prípravnom období, vysvetľujú spôsob používania veľkých tlačených písmen...

V rámci prípravného obdobia sa venujú: – práci so slovom, – spôsobom práce pri určovaní prvej hlásky v slove, – práci s nápovednými obrázkami, – sluchovej syntéze hlások do slabík, – „pokusnému“ čítaniu prvých otvorených slabík.

Komentáre k šlabikárovému obdobiu obsahujú: – charakteristiku metodiky práce, – vysvetľujú zmenu niektorých postojov k elementárnemu čítaniu v šlabikárovom období, – prácu s rôznymi typmi slabík

Priebežne autorky komentujú jednotlivé úlohy, navrhujú vhodný spôsob ich realizácie a prinášajú ďalšie aktivity, ktorými cvičenia možno doplniť, resp. obmeniť. V rámci textu sa postupne učiteľ oboznamuje s množstvom didaktických hier a ich alternatívami. Postupne sú komentované strany 1. aj 2. časti šlabikára. Ďalšia časť metodickej príručky ponúka metodické poznámky k písaniu. Cieľom tejto kapitoly je poskytnúť súbor drobných rád a odporúčaní pri práci s písankami. V teoretickom úvode sa venujú základným predpokladom pre zvládnutie písania, charakteristike písania praváka a ľaváka, spôsoboch hodnotenia.

Opäť je metodický komentár rozdelený ma tri hlavné časti: – písanie v prípravnom období, – písanie v šlabikárovom období, – písanie v čítankovom období. Záverečná časť metodickej príručky prináša komentáre k stranám čítanky a možnostiam využitia textov a úloh k textom.

Koniec metodiky tvorí: – návrh časovo-tematického plánu, – kopírovateľné prílohy (didaktické hry), – odporúčaný výber zo súčasnej detskej literatúry.

Podrobne spracovaná metodická príručka je ideálnym pomocníkom učiteľa počas celého školského roka.



Podrobnosti

  • Počet strán: 144
  • Formát: 205 × 207 mm
  • Väzba: brožovaná
  • Rok vydania: 2007
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788071587842