obálka: Romantizmus v globalizme. Malé národy – veľké mýty

Romantizmus v globalizme. Malé národy – veľké mýty (2009)

Autor: Chmel Rudolf
Vydavateľstvo: Kalligram
Bežná cena knihy: 15,00 €
Naša cena: 14,25 
  (zľava 5 %)

Vypredané


Informácie o knihe

Výber z esejí a článkov literárneho vedca, bývalého diplomata a politika Rudolfa Chmela vychádza pri príležitosti 70. narodenín autora. Okrem textov o slovenskej literatúre, jej osobnostiach a dejinách v knihe nájdeme autorove eseje a články na tému slovensko-maďarských vzťahov, reflexie našej stredoeurópskej identity a rozhovory s ním.

„Mám pochybnosti, či som zvolil dosť zrozumiteľný názov tejto knihy, ktorá predstavuje časť mojich aktivít za posledné štyri desaťročia – literárnohistorických na jednej strane, kultúrnohistorických a zahraničnopolitických, slovensko-maďarských a stredoeurópskych na strane druhej a tak trochu aj tých, ktoré sú spojené s mojimi verejnými či inak verifikovateľnými pôsobeniami, ktoré ma sprevádzali popri práci za písacím stolom, v knižniciach či archívoch. Začínal som hlbším štúdiom romantizmu už na filozofickej fakulte a na začiatku svojej akademickej dráhy, keď sme v zatvorenom Československu ešte o globalizme ani nepočuli, a nedávno som tento oblúk (či nebodaj začarovný kruh) nateraz uzavrel prezentovaním diela Ľudovíta Štúra – strojcu nielen nášho romantizmu, ale vari i emancipovaného národa. Za ten takmer polstoročný nejednoduchý čas som sa tak zdanlivo neodtrhol od reflexie slovenskej identity, kultúrnej a literárnej isto, hoci ten čas sa nemohol nepodpísať na mojich aktivitách aj svojím rubom. Texty knihy to možno dokumentujú aj bez dodatočného vysvetľovania. Pokúšam sa v nich nastoľovať otázky,na ktoré nie sú väčšinou jednoduché, ale ani jednoznačné odpovede, skôr sa v nich delím o svoju skepsu. Hladím v nich našu minulosť aj prítomnosť niekedy možno proti srsti, kriticky, väčšmi osobne ako neosobne. V takom prístupe je vždy prítomné riziko pokusu ako podstaty žánru, ku ktorému sa snažím približovať, ale – pre autora nepochybne a verím, že tak trochu aj pre čitateľa – riziko inšpiratívne. Možno je to predstava romantická, ale vari ani v časoch konzumného globalizmu nie celkom márna.“ (Rudolf Chmel)

Rudolf Chmel vo svojich literárnovedných hungaristických prácach skúma slovensko-maďarské vzťahy na základe ich typologických, tematických, štýlových príbuzností a odlišností, vzájomnej konkretizácie ohlasovej a prekladovej (Literatúry v kontaktoch, 1972, maďarský preklad 1980), Paralely a konfrontácie (1986), neskôr ich rozšíril o kultúrnohistorické a zahraničnopolitické aspekty: Moja maďarská otázka (1996, maďarský preklad 1997), Moje slovenské pochybnosti (2004), Egy érzelmes (közép-) európai (2008). V slovakistickej oblasti svoje výskumy literárnokritického myslenia 19. a 20. storočia (Kritika a kontinuita, 1975, Dejiny v dejinách, 1981, Sondy, 1983) zhrnul v rozsiahlej syntéze Dejiny slovenskej literárnej kritiky (1991). Textologicky a edične pripravil viacero výberov, antológií diel slovenskej literatúry a kritického myslenia 19. a 20. storočia.



Podrobnosti

  • ISBN: 978-80-8101-159-7
  • Rok vydania: 2009
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788081011597