obálka: Sambucus V

Sambucus V (2010)

Autor: Škoviera Daniel
Vydavateľstvo: Trnavská Univerzita
Bežná cena knihy: 10,00 €
Naša cena: 9,50 
  (zľava 5 %)

Vypredané


Informácie o knihe

Ak pre každý z doterajších zväzkov bolo čosi osobitné, pre Sambucus V to bude zrejme veľký chronologický i tematický diapazón jeho príspevkov – keďže siaha od počiatkov antickej gréckej prózy až po dejiny modernej filológie – a jemný akcent na dejepisectvo.

Pre slovenskú situáciu v disciplínach vied o antickom staroveku je tradične príznačné, že litterae Graecae vo výskume zatiaľ nehrajú prím. Sú tu zastúpené úvahou E. Juríčkovej o žánrových parametroch Herodotových Histórií a takisto historiograficky je ladený príspevok J. Kordoša, ktorý upriamuje pozornosť na Thukydidov vzor v tvorbe Cassia Diona. Do tretice sa pohybuje na gréckej pôde E. Serafinová, ale tu ide o problematiku byzantologickú.

Aj rímsku antiku zastupuje trojica príspevkov, ktorých spoločným menovateľom je dejepisectvo a dejiny, ale aj dedikácia jubilantovi prof. J. Burianovi; ťažisko štúdie M. Babica spočíva v tvorbe Aurelia Victora, jedného z tzv. menších historikov, E. Jirkal sa zameral na funkciu Vergiliových citátov u Lactantia, K. Kuzmová zhŕňa aktuálne vedecké poznatky o kontakte územia dnešného Slovenska s Rimanmi, resp. s ich štátnou a politickou mocou...



Podrobnosti

  • Rok vydania: 2010
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788080823467