obálka: Historia Scepusii vol.1

Historia Scepusii vol.1 (2009)

Autor: Kolektív autorov
Vydavateľstvo:
Naša cena: 120,00 

Vypredané


Informácie o knihe

Kniha ponúka súhrn poznatkov, ktorý má všetky predpoklady stať sa prvým a východiskovým zdrojom informácií o stredovekom Spiši. Obsahuje najmä mnoho prekladov pôvodných, prevažne latinských, nemeckých, či cirkevnoslovanských prameňov s bohatým obrazovým materiálom – 461 obrázkov a 21 máp, ale aj podrobne spracovanú geografiu a prírodné pomery v regióne Spiša. Základnými znakmi predkladanej knihy sú objektivita a vedeckosť, ktorá je spojená s požiadavkou populárneho podania histórie Spiša. Pre širokú čitateľskú verejnosť bude užitočný slovník historických termínov, zoznam jednotlivých županov, prepoštov, priorov, miestnych názvov jednotlivých usadlostí v rôznych jazykoch a rozsiahly zoznam relevantnej literatúry. Monumentálnosť projektu podčiarkuje rozmer knihy 22 x 31 cm.

Z medzinárodného hľadiska je kniha reprezentatívnym (a možno aj najväčším) medzinárodným projektom spoločných dejín dvoch európskych národov, hoci v tomto prípade len jedného prihraničného regiónu (doteraz vyšli s veľkým ohlasom len spoločné francúzsko-nemecké včasnostredoveké dejiny).

Kniha nadväzuje na zborník Terra Scepusiensis : Stav bádania o dejinách Spiša, ktorý bol výstupom z medzinárodnej konferencie, ktorá sa konala v Levoči na jeseň v roku 2002.

Oba tituly sú výsledkom aktivít vychádzajúcich z Dohody medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Poľskej republiky o cezhraničnej spolupráci z roku 1994 v rámci Slovensko-poľskej komisie humanitných vied pri Ministerstve školstva Slovenskej republiky a Ministerstve vedy a vysokého školstva Poľskej republiky (ďalej SPKHV). Ich vydanie bolo zverené Slovensko-poľskej pracovnej skupine pre dejiny Spiša pri SPKHV na objednávku Slovensko-poľskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu. Editormi diela sú prof. Martin Homza, člen Katedry slovenských dejín Univerzity Komenského v Bratislave a riaditeľ Historického inštitútu Jagelovskej univerzity v Krakove prof. Stanisław A. Sroka. Druhý zväzok zahŕňajúci obdobie do roku 1918 sa pripravuje.



Podrobnosti

  • Počet strán: 662
  • Väzba: pevná
  • Rok vydania: 2009
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788096894826