obálka: Tradičné račianske jedlá

Tradičné račianske jedlá (2013)

Autor: Janata František
Vydavateľstvo: Plat4M Books
Bežná cena knihy: 9,95 €
Naša cena: 9,45 
  (zľava 5 %)

posielame do 24 hodín


Informácie o knihe

Františka Janata patrí nepochybne k najznámejším slovenským kulinárskym mágom vôbec. Za celý svoj aktívny profesionálny kuchársky život vykúzlil tisíce a tisíce chutných pokrmov, po ktorých skonzumovaní sa ešte dlho šťastlivci od novozélandského Auck landu cez japonské Kyoto až po portugalský Lisabon oblizovali a vychutnávali jeho očarujúce kulinárske skvosty. Zaslúžene je aj preto držiteľom prestížneho ocenenia WACS, ktorým sa môže hrdiť iba 81 najlepších kuchárov na celom svete.

V tejto knihe sa František Janata rozhodol predstaviť širokej verejnosti tradičné jedlá, ktoré sa už od nepamäti pripravovali v jeho rodnej obci Rača. Spolu so svojou bývalou spolužiačkou, úspešnou podnikateľkou na poli kulinárskom i vinárskom Ankou Zvozilovou, pr edstavujú recepty ich mám a starých mám. Ponúkajú nám jedlá zvláštnych názvov, tvarov a chutí. Šmor, vajsprádlová omáčka, knofla či beleše, súkance, opantance alebo perky. Odkrývajú zabudnuté jedlá, ktoré ešte v minulom storočí boli úplnou samozrejmo sťou každodenného života. Kniha je popudom oživiť tradičnú račiansku kuchyňu, predstaviť jej širokú ponuku nielen domáci občanom Rače, ale umožniť spoznávanie zabudnutých chutí a kuchárskych postupov pre všetkých ostatných.

Dnes mladá generácia preberá cudzie zvyky, návyky i zlozvyky, dáva prednosť rýchlym, čas šetriacim formám stravovania. Najmä mrazeným polotovarom či nezdravým fastfoodom. Je nepísanou povinnosťou staršej generácie upozorniť mládež na čaro domácej, lokálnej kuchyne, predstavi ť skvostné jedlá, ktoré už ponúkajú iba v máloktorej reštaurácii. Má dať mladým ľuďom šancu ochutnať svoju minulosť.

Prírodné podmienky Rače, dnešnej súčasti veľkej Bratislavy, ovplyvňovali po celé stáročia i ráz miestnej gastro nómie. Prejavovali sa typickými jedlami, ktoré nenájdeme nikde inde na svete. Mnohé sú chutné, sýte a prirodzene zdravé i vizuálne atraktívne. Recepty v tejto knihe sú typicky račianske a autori ich vybrali spomedzi mnohých ďalších miestnych špecialí t, ktoré by isto stálo zato taktiež predstaviť. Nájdeme tu mäsité jedlá, ale nechýbajú ani múčne či bezmäsité, sladké, slané a typické nezabudnuteľné polievky, štrúdle, záviny a koláče. Oplatí sa knihu prelistovať a stráviť s ňou príjemné chvíle, na ktoré sa nezabúda. Dobrú chuť a dobré čítanie!



Podrobnosti

  • Počet strán: 134
  • Formát: 148 × 210 mm
  • Väzba: pevná
  • Rok vydania: 2013
  • Jazyk: slovenský
  • EAN: 9788089642076